* Maciek's TEAM *

Menu:

Linki:

SPONSORZY:

Drinki Bezalkoholowe - przepisy

SUNRISE
  • metoda: build (wykonywany w szkle)
  • szkło: long lub highball
  • składniki:
  • 100 ml sok pomarańczowy
  • 40 ml sok grapefruitowy
  • 20 ml syrop grenadina
  • instrukcja:
  • do szkła wrzucamy 4 kostki lodu
  • wlewamy 2 pierwsze składniki
  • mieszamy łyżką barmańską
  • następnie wlewamy grenadinę
  • dekorujemy szkło segmentem pomarańczy, maraską, twistem z cytryny
  • podajemy z cieńką rurką
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- BANANA SKY
  • metoda: blender elektryczny
  • szkło: goblet lub long
  • składniki:
  • 1/2 świeżego banana
  • 5 ml syropu kokosowego
  • 20 ml syropu blue curacao
  • 120 ml soku ananasowego
  • 10 ml śmietanki słodkiej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • instrukcja:
  • do blendera elektrycznego wlewamy wszystkie składniki oraz 4 kostki lodu
  • miksujemy 10 sekund
  • przelewamy do szkła
  • dekorujemy szkło
  • podajemy z grubą rurką
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- MACHO
  • metoda: shaker
  • szkło: long
  • składniki:
  • 120 ml soku pomarańczowego
  • 10 ml syropu kokosowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 D (dash) syropu blue curacao
  • instrukcja:
  • do shakera z 3,4 kostkami lodu wlewamy 3 pierwsze składniki
  • shakerujemy ok. 10 sekund
  • zawartość zlewamy do szkła na 3,4 kostki lodu
  • na koniec wlewamy syrop blue curacao
  • dekorujemy szkło z użyciem melona
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drinki z Alkoholem - przepisy

Blue Lagoon
  • metoda: shaker
  • szkło: kieliszek koktailowy
  • składniki:
  • 20 ml wódki
  • 20 ml blue curacao
  • 20-40 ml toniku
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 6 kostek lodu, kruszony lód
  • instrukcja:
  • miksować z kostkami lodu w shakerze
  • przelać do kieliszka
  • dolać tonik
  • podać z cieńką rurką
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Cool Cherry Kiss
  • metoda: shaker bostoński
  • szkło: szklanka balonowa
  • składniki:
  • 80 ml białego Bacardi
  • 40 ml batida de coco
  • 40 ml creme de coco
  • 50 ml soku ananasowego
  • 40 ml soku wiśniowego
  • 80 ml śmietanki
  • jedno zakropienie sokiem cytrynowym
  • 8 kostek lodu
  • instrukcja:
  • szklankę wypełniamy do 3/4 kostkami lodu
  • miksujemy z kostkami lodu w shakerze
  • przelewamy przez sitko do szklanki
  • dolewamy sok wiśniowy
  • podajemy z grubą rurką
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- El Diabolo
  • metoda: build (wykonany w szkle)
  • szkło: highball
  • składniki:
  • 40 ml białej tequili
  • 20 ml creme de casis
  • 10 ml soku cytrynowego
  • 100 ml ginger ale
  • 6-8 kostek lodu
  • instrukcja:
  • na szklance umieszczamy ozdobę
  • wypełniamy ją do 3/4 kostkami lodu
  • wlewamy alkohol
  • dolewamy ginger ale
  • podajemy z cieńką rurką