Menu:
Linki:
SPONSORZY:
|
Drinki Bezalkoholowe - przepisy
SUNRISE
- metoda: build (wykonywany w szkle)
- szkło: long lub highball
- składniki:
- 100 ml sok pomarańczowy
- 40 ml sok grapefruitowy
- 20 ml syrop grenadina
- do szkła wrzucamy 4 kostki lodu
- wlewamy 2 pierwsze składniki
- mieszamy łyżką barmańską
- następnie wlewamy grenadinę
- dekorujemy szkło segmentem pomarańczy, maraską, twistem z cytryny
- podajemy z cieńką rurką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BANANA SKY
- metoda: blender elektryczny
- szkło: goblet lub long
- składniki:
- 1/2 świeżego banana
- 5 ml syropu kokosowego
- 20 ml syropu blue curacao
- 120 ml soku ananasowego
- 10 ml śmietanki słodkiej
- kilka kropel soku z cytryny
- do blendera elektrycznego wlewamy wszystkie składniki oraz 4 kostki lodu
- miksujemy 10 sekund
- przelewamy do szkła
- dekorujemy szkło
- podajemy z grubą rurką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MACHO
- metoda: shaker
- szkło: long
- składniki:
- 120 ml soku pomarańczowego
- 10 ml syropu kokosowego
- 10 ml soku z cytryny
- 1 D (dash) syropu blue curacao
- do shakera z 3,4 kostkami lodu wlewamy 3 pierwsze składniki
- shakerujemy ok. 10 sekund
- zawartość zlewamy do szkła na 3,4 kostki lodu
- na koniec wlewamy syrop blue curacao
- dekorujemy szkło z użyciem melona
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drinki z Alkoholem - przepisy
Blue Lagoon
- metoda: shaker
- szkło: kieliszek koktailowy
- składniki:
- 20 ml wódki
- 20 ml blue curacao
- 20-40 ml toniku
- 20 ml soku cytrynowego
- 6 kostek lodu, kruszony lód
- miksować z kostkami lodu w shakerze
- przelać do kieliszka
- dolać tonik
- podać z cieńką rurką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cool Cherry Kiss
- metoda: shaker bostoński
- szkło: szklanka balonowa
- składniki:
- 80 ml białego Bacardi
- 40 ml batida de coco
- 40 ml creme de coco
- 50 ml soku ananasowego
- 40 ml soku wiśniowego
- 80 ml śmietanki
- jedno zakropienie sokiem cytrynowym
- 8 kostek lodu
- szklankę wypełniamy do 3/4 kostkami lodu
- miksujemy z kostkami lodu w shakerze
- przelewamy przez sitko do szklanki
- dolewamy sok wiśniowy
- podajemy z grubą rurką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
El Diabolo
- metoda: build (wykonany w szkle)
- szkło: highball
- składniki:
- 40 ml białej tequili
- 20 ml creme de casis
- 10 ml soku cytrynowego
- 100 ml ginger ale
- 6-8 kostek lodu
- na szklance umieszczamy ozdobę
- wypełniamy ją do 3/4 kostkami lodu
- wlewamy alkohol
- dolewamy ginger ale
- podajemy z cieńką rurką
|